söndag 23 oktober 2011

Kväller ...


Vid köksbordet sitter pv och räknar matte-c-tal inför morgondagens lektioner.


Jag behöver bara slänga ett litet getöga i matteboken för att få migrän.
Å, vad är spel på Keno och Lotto mot för detta!!


Och harry, som har varit ute mest hela dagen, han sover på sitt speciella sätt.

Han har a l l t i d raka ben, även när han ligger i sängen eller på soffan.
Styva som pinnar är dom!


Så här det ut lite från "ovan".

Ååå, gulleharry!

13 kommentarer:

Tankevågor sa...

Jag är sååå glad att det är småttingarna i skolan som jag arbetar med och slipper sånt där som PV pysslar med!
Harry är verkligen för skön! Totalt avkopplad där i sin fåtölj. :-)

Bloggblad sa...

När jag gick i skolan och Hatade Matte sa lärarna att jag behövde alla kunskaperna. Nu vid 60 kan jag konstatera att de hade fel. Det enda jag har använt mig av är överslagsberäkning, plus, minus och gånger. Möjligen nån gång att jag har delat nåt på miniräknare. Men några x och y har jag aldrig behövt, och hjärngympa får jag tillräckligt av med min andra verksamhet.

baratradgard sa...

hahah - han ser ju helt galen ut! Harry alltså...

Elisabet. sa...

Tankevågor och Bloggblad: ja, harry är bara så härligt ...personlig, men det tycker ju alla om sina hundar!

För mig är procenträkning,addition & multiplikation det absolut bästa; det använder jag ofta i jobbet och jag blir alltid lika förvånad när människor - även i min ålder - har svårt att räkna ut vad 10% av nånting blir,och är det 5%, då är det nästan kört för många ,-)

C-matte har jag aldrig läst, eftersom jag slutade gymnasiet i förtid och jag ska väl erkänna att jag inte sörjer det så värst mycket.
Just den matten, med logaritmer och annat elände, menar jag ,-)

Elisabet. sa...

Oj, ser att baratradgard tittade in! Det gäller förstås dig också, svaret ,-)

Tankevågor sa...

Ett klargörande: Jag gillar verkligen matematik men när jag själv gick i skolan tyckte jag det var knepigt.
Matematiken finns hela tiden runtomkring oss och jag tipsar alltid våra föräldrar om hur de kan stötta sina barn i det här hemma.
Men jag menade att jag är glad att jag håller mig till den nivån som våra små barn i skolan är på när det gäller att lära ut.

Rexxie sa...

Problemet är ju att folk inte riktigt inser vad matematik är och hur mycket matematik vi verkligen använder!

Om man till exempel (som Bloggblad) påstår att man använder plus, minus och gånger så kan man t.ex inte räkna ut hur mycket bensinkostnaden är om man åker 156 km, bilen drar 0,75 liter/mil och besinen kostar 14,78 kr/liter!

I själva verket så inbillar jag mig att Bloggblad faktiskt klarar av att ställa upp ekvationen:

156/10*0,75*14,78 = x

och att hon också klarar av att (möjligtvis med miniräknarens hjälp) att få fram att x = 172,93

"Jamen, det är ju inte matematik utan bara sunt förnuft" kommer säkert invändningen att bli. Nej, det är matematik = förmågan att omsätta fakta till en logisk kedja.

Mer matematik i skolorna!

Cecilia N sa...

Som stickerska är jag väldigt ofta inne på att räkna med ekvationer.

Men exponentiella förändringar och andra differentialekvationsproblem överlåter jag åt någon annan.

mossfolk sa...

Ja, jag hara läst både matte c och d. Det kan man inte tro, ska jag säga, och det där talet hade lika gärna kunnat stå med kinesiska tecken...

Men Harry däremot är ju störtskön! Fast det ser verkligen inte särskilt bekvämt ut med ben som spretar rakt ut och ett hårt armstöd som huvudkudde :)

cruella sa...

Åh, jag går igång på problemlösning, väldigt roligt:-) Ändå är jag inte naturvetartypen, vad nu det skulle vara... Jag håller med den som skrev att vi använder tusan så mycket mer matte än plus, minus och gånger och vad mera är - ganska avancerade mattekunskaper tycks finnas med från tidig ålder... Det gäller bara att ställa frågorna rätt. Två-treåringar behärskar inte sällan multiplikation, men givetvis går det inte att be dem rabbla tabeller eller presentera en algoritm. Men mattetänket finns.

Min yngsta unge räknade procent med bravur, märkte jag redan när hon gick i lågstadiet. Men hade jag formulerat det som ett traditionellt mattetal hade hon förstås gått bet.

Moster Mjölgumpa sa...

Jaså, han har en Casio fx-180P. Jag har en likadan som inhandlades 1983 när jag började på fyraårig teknisk linje på gymnasiet. En riktig trotjänare är det trots att den saknar sin batterilucka...

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, det är många yrken som använder matte utan att tänka på det .., sjuksköterskor som ska räkna ut medicinmängder, matrecept som ska omvandlas, pengar som ska återlämnas, osv. Mer än man tror!

Cecilia N: tur att jag inte stickar ,-)

mossfolk: pv läste ju matte i Lund, men det var länge sen och länge sen han hade matte C ..., så det blir till att friska upp minnet!

cruella: ja, se där! Det är som Rexxie säger.

Moster Mjölgumpa: pv är som bekant ingen som slänger nåt i onödan ,-)

Rexxie sa...

Moster Mjölgumpa:

Själv har jag en Casio fx-100, inköpt den 31/8 1982 och som har klarat mig genom först 4-årig teknisk (på fem år men ändå med tveksamma resultat extraåret till trots), och 3-årig ekonomisk linje, samt 3 år på ekonomlinjen. Älskar den fortfarande, trots att batteriluckan gett upp och måste tejpas igen.