lördag 2 juli 2011

Kväller ...


pElle .., sexton eller sjutton år och pigg som en lärka.
Men halvdöv. Eller hel.

Sju timmar i affären och mycket folk nästan hela tiden.

Det är varmt som i helvetets förgård - kvavt - en tryckande hetta, nästan som i en bastu .., och småbarn gråter och en turistande norsk kvinna blir rosenrasande när kunden bakom henne har glömt avskiljarpinnen och det köps glass och tonic water och läskbackar och godis och när jag står vid ostdisken och försöker göra fint i hyllan, kommer en äldre farbror och säger att han vill prata med mig.

"Prata på du!" säger jag och då lägger han handen på min arm och säger snälla saker och jag ger honom en kram och tänker att ibland kommer snällord som allra, allra bäst.

Sen står jag i mejerikylen och fyller på med youghurt och hör då en manlig stämma som frågar sin kompis nånting ("och vars skull de va då ...?" säger han) och jag ler för mig själv och pratmannen ser inte mig, men jag ser hans tröja .., och jag säger ..."och varifrån kommer den här herrn då ...?" och då hör jag hur han ler och svarar ..."från Sävar, och du torde väl vara från inlandet nånstans, kanske Malå ...?" och då blir det bara så härligt!

När klockan är tjugo över sju moppar jag hemåt.

Då kommer ösregnet .., och över havet ser jag hur det blixtrar, men moppen brummar ju, så något ljud hör jag inte och lika så gott är det.

Nu stundar en hel ledig dag, sen är det full fart måndag - torsdag, ledig fredag och så jobbarhelg igen.

Men sen ..., är det bara en vecka kvar tills det är semester.

En veckas ledighet.

Å, hjälp .., så härligt!

3 kommentarer:

Cecilia N sa...

Ikväll har jag varit på vernissage. Och smeden som gjort de allra mest fantastiska saker (så skulle du ha skrivit om du var med) hade väldigt pikanta A-n när han talade och berättade om sig själv och vad han gjorde. De där a-na gjorde att han placerades norrut. Nasalt och öppet på samma gång på nåt vis.

Jo, Skellefteå sa han. Ja det förstås! Christer i min korridor hade ju precis likadana!

Och skulle någon komma sig i närheten av Högakustenbron så är det i två veckor MYCKET god idé att svänga inom till Sidengalleriet i Ramvik och bese järnsmide av härliga former.

Elisabet. sa...

Cecilia N: ja, nu har vi ju inte vägarna norrut åt det hållet, men kanske någon annan ...:?
Tack för tipset!

Jenny sa...

Att själv lägga avskiljarpinnen efter sina varor var ingenting som den norska turisten tänkte på förstår jag!

Förstår inte hur svårt det ska vara? Och när man står där efter i kön och tvingas häva sig framför (så där snett bakifrån) kunden man har framför sig för att komma åt den där pinnen, så får man oftast en förvånad eller till och med en irriterad blick på sig.